Meerval Hoofdlijn

Meerval hoofdlijn kopen doe je natuurlijk in onze perfecte gesorteerde meerval winkel. Wij hebben meerval hoofdlijnen op voorraad liggen van de merken Mad Cat, Black Cat, Wft catfish, Power Pro en verschillende andere bekende merken. Achter iedere maat meerval lijn ziet je in onze webshop de actuele voorraadstatus staan die ervoor zorgt dat je een snelle en vlekkeloze levering geniet. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Welke meerval hoofdlijn nemen?

De lijnen voor het meervalvissen zijn vanzelfsprekend ook weer een stuk zwaarder dan we gewend zijn, in het overzicht van de hengels kon je al zien waarover we het hebben; Dyneema dus. Minimale dikte is toch echt wel 0,30 mm en maximaal wordt tot wel 0,75 mm gebruikt. We hebben het dan over lijnen met een treksterkte van 17,5 tot ver over de 70 kg, hier kun je dus spreekwoordelijk een koe mee uit het water trekken.

Waarom dyneema gevlochten lijn meerval en zo zwaar vissen?

Allereerst gebruiken we dyneema omdat dit t.o.v. de diameter een enorme trekkracht heeft, maar even zo belangrijk is dat dyneema rekloos is en dat hebben we nodig voor de speciale vismethodes bij het meervalvissen en het directe contact bij het kunstaasvissen. Omdat dyneema geen rek heeft en (goede dyneema) geen water opneemt of vasthoud en heel licht van gewicht is, kun je het over grote afstand afspannen en boven het water uittillen. Dit is bij veel (statische) vismethodes zeer belangrijk. 

Waarom geen nylon?

Nylon heeft als hoofdlijn veel te veel rek en dit belemmert de controle over het aas en het zetten van de haak. Tevens is nylon te zwaar en neemt het water op waardoor het niet of lastig uit het water te tillen is bij het afspannen van het systeem over grote afstand, en daarom hang het enorm door. Voor het overgrote deel van het meervalvissen is nylon dus geen optie. Er zijn echter ook betaal wateren waar Dyneema niet toegestaan is, hier is nylon natuurlijk wel een optie. Gebruik dan wel minimaal 0,45 mm nylon. 

De trekkracht van een meerval hoofdlijn.

De hoge trekkracht hebben we nodig omdat we op zware, grote en sterke vissen jagen. Eerlijk gezegd zal de trekkracht van de 0,25 mm, met zijn 17,5 kg, meer dan genoeg moeten zijn om elke meerval mee te kunnen landen. Het probleem is echter dat we zelden of nooit vanuit een boot en/of in een lege badkuip vissen. Meerval houdt namelijk van obstakels, zoals in het water staande bomen of hij leeft in ruige rivieren met veel stenen en mossels. Als je dunne lijn nu onder volle spanning ook maar iets raakt, een vis of obstakel, zal de vislijn als een gitaarsnaar springen waarbij je de meerval met een stuk lijn en een forse haak in zijn bek achterlaat. Ook komt er bij dat een dunne lijn, onder een spanning van 10 kg, zo scherp is als een mes. Deze zal dan ook zonder probleem tijdens de dril in de vinnen, kiewbogen of zelf het lichaam van de meerval gaan snijden, maar ook in je eigen handen; uit den boze dus! Daarom hangen veel meervalvissers het Duitse spreekwoord “schwer, ist fair” aan. Dit betekend letterlijk “zwaar vissen, is eerlijk vissen”. De trekkracht van een 0,65 mm met zijn 68 kg zul je op zichzelf nooit nodig hebben. Maar stel dat je tijdens een zware dril een monstervis aan het drillen bent en deze duikt onder een dikke tak door, je lijn stuurt heen en weer en raakt daarbij regelmatig een mosseltje…. Deze zaken snijden onvermijdelijk in je lijn. De hoofdlijn kan dan tot wel 75% van zijn trekkracht (is ruim 80% van de diameter) verliezen en dan heb je nog steeds ruim 15 kg trekkracht over om de vis van je leven te landen. Het gaat dus puur voor de reserve welke je hebt in ruige omstandigheden. En geloof ons, die heb je nodig.

Vissen met dunnere lijnen.

Maar, er zijn ook vistechnieken en locaties waar je wel met een relatief lichte lijn kunt vissen. Bijvoorbeeld het driftent vissen vanuit een boot (geen ankerlijn) of met de belly boat in een obstakelvrij water. Je drilt hier nu puur de vis en veelal terwijl je recht boven hem drift, nu kun je gerust een lichtere lijn gebruiken. Absoluut minimum is echter toch wel 0,25 mm, maar beter is toch naar de 0,30/0,35 mm te grijpen. Zaak is echter wel om te zorgen voor een goede voorslag/onderlijn met afdoende lengte om te voorkomen dat de dunne lijn tijdens de dril in het lijf of vinnen van de meerval snijd. Als laatste punt een tip, neem liefst een witte of andere felgekleurde hoofdlijn, deze is goed zichtbaar voor jou, maar ook andere water recreanten en vogels. Houd echter wel in je achterhoofd dat de gekleurde lijn vaak al na enkele sessies hun kleur verliezen. Met meerval hoofdlijn van o.a. Mad cat, WFT cat en Black Cat staan wij voor topkwaliteit, maar dat is niet alles; topmerken voor de beste prijs en snel bij jou thuis bezorgd.