Zenuwslopend

Op een of andere manier is het opgeslagen geraakt in mijn genen. Het heeft zichzelf verbonden met de uiteinden van mijn zenuwstelsel en elke keer dat ik het weer mee mag maken, maakt zich een euforisch gevoel meester over me als gevolg van een enorme shot dopamine die mijn lichaam in een fractie van een seconde overspoelt. Ik ben dit jaar meer dan ooit in de ban geraakt van de waanzinnige aanbeten van mijn zeer geliefde rover, de roofblei. Over de pure kracht van deze vis valt absoluut te twisten, maar het geweld dat gepaard gaat bij de aanbeet boven of onder water kan ik, wat mij betreft, niet vaak genoeg meemaken. Mijn nieuwe vismaat Henkie , medicus van beroep, heeft me bovenstaand uitgelegd en toegelicht…..dus het moet haast wel kloppen.

foto-1
De kop spreekt boekdelen.

Vandaag staat er weer een gezamenlijk uitje op de agenda. Het is hilarisch om te zien hoe fanatiek we zijn. Dagen van tevoren vliegen de berichten al over en weer en vrijwel elke week belanden er wel een of meerdere nieuwe aasjes in onze kunstaas doos. Ik zie elke week nieuwe dingen bij mijn mattie.
We nemen weliswaar steevast 6 hengels mee en kisten vol met peperduur kunstaas, maar in feite was een tasje met 1 hengel en een leuk molentje goed genoeg voor hetgeen wat wij gaan doen. We vissen maar met een handvol aasjes en gaan natuurlijk eerst checken of we roofblei kunnen vangen. We gooien, als het aan ons ligt, de hele dag, onafgebroken. Al gaat de arm uit de kom. Gooien, smijten en harken.

foto-2
Een juweeltje!

Als we de rivier op varen zie ik al aan de boeien dat er een beetje stroming staat. Een kleine kabbel aan de stroomafwaartse kant verraadt de drift……mmmmmmmm…….Dat is meer dan genoeg. Een kinderhand is gauw gevuld. Als we op de eerste stekken arriveren, duurt het ons beiden te lag voordat we aan de slag kunnen. De Minn Kota Fronttroller het water in, hengels plat en knallen maar. We gooien ons een slag in de rondte maar er gebeurt niks…een uur lang niks. Toch moeten ze hier zitten. We vissen op een stuk van ongeveer 2 meter diepte en het water is mooi helder. Niet te helder…..ik geef aan dat ik ze dieper ga proberen te vangen, het is per slot van rekening nog vroeg. Als ik mijn Molix Jubar Smart aasje monteer, is het bij de eerste worp raak. Een verwoestende aanslag vertaalt zich in een hengel die krom gaat tot in de greep. Omdat ik graag met een losse slip vis, schreeuwt het molentje het uit. Ik slaak een kreet van enthousiasme. Henkie schrikt zich rot.

foto-3
Close up van een killer!

De harde stroming en de redelijke diepte zorgen ervoor dat mijn Hearty Rise hengel het zwaar te verduren heeft. Een mooie roofblei luidt een heerlijk begin van de dag in. Ik ben nu al weer happy. Niet veel later zie ik stroomafwaarts een enorme roofblei aan het wateroppervlak. Een kolk van jewelste. Ze zijn aan het jagen….te gek. Snel monteer ik een andere all time favorite. Een stickbaitje van Doiyo. Van links naar rechts danst het aasje over het water. Ultiem roofblei verleidertje. Ik heb inmiddels alle uitvoeringen in de tas. Ik mis de eerste aanbeet en laat gecontroleerd het aasje een tel of wat stil aan het wateroppervlak liggen. Bij de eerste tik die ik aan het aasje geef, meldt zich de blei weer opnieuw. Deze keer grijpt de vis het kunstaas zo hard dat ie half uit het water springt. Ik zet in een reflex de haak en wordt getrakteerd op de tweede vis van de dag. Niet veel later assisteert Henkie me en landt de vis zeer veilig met de Spro lip gripper. Wat een bek heeft deze vis!!!

foto-4
De klos.

Dan wordt het stil. De eerste twee vissen weten we snel te vangen, maar dan is het gedaan met de pret. We kunnen op geen enkele manier nog een aanbeet uitlokken……na een half uur besluiten we te verkassen naar een ander gedeelte van de rivier. Ook hier vissen we ons uit de naad, maar we krijgen geen aanbeten meer. Nog maar eens verkassen. Nog verder stroomopwaarts. Er staat vrijwel geen stroming meer in de rivier. Als de Maas zo stil staat, dan is het super moeilijk om vis te vangen. We besluiten om het meest stroomopwaarts gelegen gedeelte op te zoeken. Daar is de rivier op haar smalst. Mocht er nog iets van stroming zijn, dan is de kans hier het grootst. Na aankomst leggen we de boot strategisch kort langs de oever. We willen zo onopvallend mogelijk te werk gaan. Het is hier niet diep en we denken dat teveel geluid de vissen kan afschrikken of zelfs wegjagen.

foto-5
Westin scoort punten vandaag!

Henkie monteert voor de verandering een mooi klein Westin Shadteez Slim shadje in een natuurlijke kleur met een rood staartje. Dit modelletje heeft ons in het verleden al heel vaak roofblei opgeleverd. Ik ga direct van start met de Doiyo Supido stickbait. Al na een paar worpen is het Henkie die met een kromme pook in de boot staat. Zijn eerste vis van de dag is een feit. Geen grote vis, maar dat mag de pret niet drukken.
Tien minuten later vangt hij er weer een met de shad. Het kon wel een broertje zijn van de eerste. We hebben ze blijkbaar gevonden. Ik krijg aanbeet na aanbeet, maar kan er geen haken. Ik krijg wel vijf aanbeten achter elkaar. Heerlijk natuurlijk, maar op enig moment wil je er noondeju ook een op de mat krijgen……..geen idee wat ik fout doe……maar het lukte op dat moment eventjes niet. Als Henkie ook een oppervlakte aasje monteert krijgt hij vlak voor de boot een verwoestende aanbeet. Prachtig om te zien. Stoïcijns reageert hij met een rustige : “ooeeehh, dat was vet” ….hij beleeft een extreem mooie dril. Ik stop even met vissen om mee te genieten met mijn vriend. Het is niet normaal hoe sterk deze vis is.

foto-6
Laat die Henkie maar schuiven……

Uiteindelijk komt Henkie als winnaar uit de strijd en mag ik niet veel later het schepnet onder de vis parkeren. Wat een bak van een vis. In een eerste oogopslag denk ik met een vette winde te maken te hebben, maar het is een geweldige hybride roofblei-winde. Een vis om in te lijsten.
Daarna krijg ik gelukkig wind mee in de aanbeten. Binnen een uur vang ik nog drie mooie roofbleien en is de dag wederom erg succesvol geweest.

Tot de volgende keer

Leon Haenen

 1. Iron Claw Folded Rubber Schepnet
  Iron Claw Folded Rubber Schepnet

  Door het snel ontvouwbare bedieningsmechanisme is dit net bijzonder compact. Er blijven geen haken aan vast zitten en beschermd te vis optimaal. De afmetingen van dit net zijn: 55x50x30cm. De lengte van de steel is 75cm.

  Iron Claw 7303130 4039507177898
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 59,95 Normale prijs € 74,95
  20% korting
 2. Doiyo Supido 100 Omote
  Doiyo Supido 100 Omote

  Dat het vissen aan de oppervlakte steeds populairder wordt is geen geheim. De Supido 100 beloofd u dan ook een enorm grote hoeveelheid plezier aan de oppervlakte. Hij lokt een aanbeet zeer gemakkelijk uit bij rovende baarzen. In Japan ontwikkelde High Quality pluggen en jerkbaits. En elk Doiyo model zit een enorme hoeveelheid ontwikkeling van Japanse ingenieurs verstopt. Elk stukje kunstaas zijn uit extreem slijtvast ABS-kunststof vervaardigd en met speciale metalen kogeltjes uitgerust om het werpen te optimaliseren. Elk kunstaas loopt perfect door het water en zijn onweerstaanbaar voor elke roofvis.

  Doiyo 3812101 4039507104320
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 9,95
 3. Stroft GTP Grijs 100mtr.
  Stroft GTP Grijs 100mtr.

  Bij Fish Inn & Outdoor is sinds enkele jaren de intussen wel bekende Stroft lijn te verkrijgen. Het team van Fish Inn viste al enkele jaren met deze lijnen en zorgt er dan ook voor dat steeds meer vissers deze lijnen ontdekken en zich verbazen over deze perfecte gevlochten lijn. Deze lijn is dan ook een daverend succes geworden onder de roof en wedstrijdvissers die deze een lijn een kans hebben gegeven. Van alle gevlochten (dynema) lijnen werd de Stroft gtp lijn door het toonaangevend Duitse hengelsportblad Blinker als zeer duidelijke winnaar betiteld. Ook wij van Fish Inn zijn van mening dat dit de beste gevlochten lijn is die op de markt te verkrijgen is. De lijn is 100% rond en zeer eng gevlochten. De trekkracht is de hoogste op de gevlochten lijnen markt als wij eerlijk de diameters vergelijken met alle dynema lijnen. Dit is dus echt de dunste gevlochten lijn die op de markt te krijgen is waarbij de trekkracht klopt bij wat staat aangegeven! Stroft is de enige fabrikant die extra geen diameter opgeeft omdat al hun andere concurrenten zeer zeker niet de waarheid spreken wat betreft de diameter. Stroft geeft dan ook liever de goede trekkracht op, dit is eerlijker en oordeelt u zelf maar het verschil in diameter met uw eerdere gevlochten dynema lijn. De conclusie wordt dan heel snel gemaakt! De dunste in zijn soort is de R1 met een trekkracht van 4,5 kg wordt veel gebruikt om heel licht op baars of snoekbaars te vissen of juist licht met de feeder hengel te vissen. Voor het verticalen is de R2 (5,5kg) in roze de meeste gebruikte lijn. De R3 (7kg) wordt tevens op de Waal en Lek ook veel gebruikt voor het verticalen maar ook om vanuit de oever werpend op roofblei of snoekbaars te vissen. De R4 en R5 is welbekend onder vele zeebaars vissers en wordt veel door ons naar de kust verstuurd. De grijze versie is verkrijgen in de volgende maten: R2 5.5kg, R3 7.0kg, R4 9kg, R5 11.0kg, R6 14.0kg. Wij spoelen deze lijn op de gewenste lengtes op lege spoelen. Besteleenheid is 100 meter. Als voorbeeld: besteld u 3x100 meter dan krijgt u 300 meter uit een stuk op een spoel geleverd. Er zit een stickertje op de lijn bij iedere 100 meter zodat u de afstand ziet.

  Stroft str-gr-100 4047261701808
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 19,95
 4. Hearty Rise Innovation
  Hearty Rise Innovation

  De Hearty Rise Innovation hengel is de nieuwste aanwinst in de Hearty Rise familie en tevens het parade paardje van dit merk. Met de Hearty Rise Innovation is een hengel gebouwd die niet te overtreffen is en niet te vergelijken is met welke hengel dan ook van alle concurrerende merken. De hengel is geschikt voor het werpend vissen met pluggen en shads waarbij werkelijk ieder tikje of oneffenheid doorgegeven wordt in de hengel. De Hearty Rise Innovation hengel voelt werkelijk aan als het verlengde van je arm waarmee je dan ook een hele visdag echt geconcentreerd en uiterst secuur kan vissen. De extreem lichte hengel heeft een gewicht van maar liefst 113 gram en vist zich het mooist met een lichte molen met een gewicht van 200 gram. Hiermee wordt er een set gecreeerd die perfect in balans licht en de hengel totaal niet topzwaar aanvoelt. Met zijn 2,53 meter lengte is de Hearty Rise Innovation hengel de ideale hengel om zowel vanuit de boot als vanaf de oever werpend te vissen. De blank is van het nieuwste en zeer speciale NET-V III 46T carbon opgebouwd. Deze nieuwe carbon technologie zorgt ervoor dat de hengel extreem maar dan ook ECHT extreem snel en snaarstrak is terwijl de drileigenschappen perfect zijn en veel sport beleefd kan worden bij alle roofvissen, ook de kleinere roofvissen! De Hearty Rise Innovation blank heeft meer als voldoende body om mooie worpen te plaatsen en genoeg reserve om fatsoenlijk een haak te zetten bij een aanbeet. Hierdoor heb je een mooie semi parabolische hengel waar heel veel drilplezier mee beleefd kan worden. De Japanse blank komt van Mitsubishi blanks wat de beste blank ontwikkelaar is van Japan en wereldwijd. Het is een feit dat de dunwandige en snelle blanks ontzettend gevoelig zijn met breuk als er vooraf een beschadiging is opgetreden (bijv. bij vallen van een hengel ). Mitsubishi heeft met deze nieuwe blank technologie hier de oplossing voor gevonden namelijk de nieuwe Net-V technologie. Deze Net-V technologie voorziet de blank van een net/ruit vormige carbon structuur wat de blank strakker maakt maar nog belangrijker veel minder gevoelig maakt voor breuk. De 46T carbon technologie waaruit deze blank is opgebouwd is het hoogwaardigste carbon materiaal wat te verkrijgen is in de hengelbouw wat natuurlijk ook een hoog prijskaartje met zich meebrengt. De geleideogen van de Hearty Rise Innovation hengel zijn natuurlijk de nieuwste en beste ogen die Fuji in het programma heeft namelijk de Fuji Titanium Torzite ogen. Deze ogen zijn de nieuwste ontwikkeling bij Fuji waarbij puur gelet is op gewichtsbesparing en toch alle stevigheid behouden blijft door zijn titanium frame. Alle geleide ogen van de Hearty Rise Innovation zijn een-poots uitgevoerd waardoor de actie super strak blijft en je een perfecte buiging in de blank krijgt bij de dril van een vis. De Hearty Rise Innovation is voorzien van het kwalitatief hoogste high density duplon materiaal bij het handvat wat een lange levensduur gegarandeerd en absoluut niet gevoelig is voor beschadigingen. Het gedeelde handvat is tussen en boven het handvat voorzien van een prachtige kevlar wrap wat tevens voor extra body zorgt. De reelhouder is van Japanse kwaliteit en is mooi afgewerkt met dezelfde kevlar wrap als rond het handvat, verder is deze reelhouder helemaal afgemaakt met gouden sierringen die het oog strelen. Doordat deze reelhouder perfect opgaat in het high density duplon handvat voelt de hengel als een verlengde van je eigen arm waardoor ieder tik of oneffenheid op de bodem perfect doorgegeven wordt in je arm. Kortom is de Hearty Rise Innovation de mooiste hengel die je vandaag de dag kan aanschaffen voor het werpend vissen op de rovers als baars, snoekbaars, roofblei en andere rovers.

  Hearty Rise IN-832MH 4713040954023
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 428,95
 5. Westin Shadteez Slim 10cm 1st.
  Westin Shadteez Slim 10cm 1st.

  De Westin Shad Teez 7,5/10 cm is het slankere broertje van de Shad Teez en tevens de nieuwe favoriet van roofvisgoeroe Luc Coppens. De staart van deze shad is gevuld met lucht, dit zorgt ervoor dat de Shad Teez altijd schuin omhoog blijft staan, net als een azende prooivis. De Westin Shad Teez is gemaakt van soepel materiaal, hierdoor beschikt deze shad over een sublieme zwemactie die bij de minste weerstand in gang wordt gezet. De handgeschilderde coating en de grote holografische ogen maken de Westin Shad Teez helemaal af!

  Westin P020-017-010 5707549425398
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 1,75
 6. Molix Jubar Smart 8,5cm
  Molix Jubar Smart 8,5cm

  De Molix Jubar Smart is de perfecte combinatie tussen werpprestaties, actie en effectiviteit. Met de nieuwe gewichtsverdeling levert deze Molix plug nu de beste resultaten in elke vissituatie. Uit de vele tests bleek dat de Molix Jubar Smart met gemak reageert op elke stijl van binnen vissen van dit molix kunstaas, of je nu monotoon en stabiel, met een minder voorspelbare schokactie of wild dit Molix kunstaasje binnen twitcht deze Jubar zal zich voor iedere techniek lenen. Om de beste werpprestaties te garanderen, moest Molix een heel andere hars en originele afwerking toepassen, het resultaat is een suspending (zwevende) kunstaas dat tot anderhalve meter diepte zwemt, waar de meeste azende roofvissen te vinden zijn.

  Molix JUS-93 8053676878604
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 17,75