Ochtendje roofbleienAls ik Henkie op vrijdagochtend app met de vraag of hij tijd en zin heeft om op zaterdag een ochtendje op roofblei te gaan werpen  vanuit de boot, is de beslissing door hem snel genomen.
Bewapend met een tasje geselecteerd kunstaas en mijn favoriete combi van Hearty Rise Evolution stokje en Daiwa Ballistic 3000 molen gaan we op pad. Ik heb een uitgesproken smaak als het gaat om roofblei- aasjes.  Mijn favoriete zomeraasje zijn toch wel de volgende soorten:

foto-1
1: De Salmo slider in de 5 centimeter uitvoering
foto-3
3: De Rapala Longcasting minnowsfoto-4
4: Kleine shads

Als we op zaterdagochtend aan de Maas arriveren, staat deze compleet stil. Lastige visserij als het water stil staat, vind ik. Tijdens onze vaartocht naar de favoriete stekken, merk ik echter dat er opeens stroming ontstaat. Dat is gunstig. Heeeeeeel gunstig!
We starten op een ondiepe plaat met veel plantengroei. Het is ongelofelijk hoeveel platengroei er al in de Maas aanwezig is. Het wordt alsmaar meer. Toch vinden we een strook waar we prima kunnen werpen en dat doen we het eerste uur onafgebroken. Zonder succes. De roofbleien geven niet thuis. Op naar een andere stek waarvan ik weet dat ze er zouden kunnen zitten.

foto-5
In the pocket!

Na tien minuten werpen met een long casting minnow besluit ik om een Doiyo Supido aan de speld te hangen. Na een paar worpen mist de eerste roofblei het kunstaasje aan het oppervlak. Ik schrok er even van. Niet veel later mis ik ook een tweede aanbeet aan het oppervlak. De grijns is bijna niet meer van mijn gezicht te krijgen. Ik adviseer mijn vriend om ook een zelfde aasje te monteren. Ik leg hem kort uit hoe hij hiermee dient te vissen. Henkie is een snelle leerling. Niet veel later vangt hij de eerste roofblei uit zijn carrière. Hij wordt getrakteerd op een enorme knal en een heuse kolk. Hij is meteen “ verkocht”. Hier hoef ik niets meer aan te doen. Besmet tot in zijn tenen.

foto-6
De eerste van de dag voor mij!

Niet veel later krijg ik weer een heerlijke oppervlakte aanbeet. Deze roofblei inhaleert het kunstaasje volledig en trakteert me op een heerlijke dril. Ik haal ongelofelijk veel genot uit deze hengel. We halen alle roofbleien binnen de boot met een Spro lip gripper. Ondanks de vele tegenstanders kan ik niet anders dan concluderen dat dit voor Roofblei ( geen andere rovers!!!) een superveilige manier is om de vis binnenboord te halen. Roofblei kan enorm spartelen als deze in een schepnet terecht komt en vaker gebeurt het dan dat de vis zichzelf verwond met het kunstaas in zijn bek. Met een lipgripper kun je de vis veilig landen, maar ook heel veilig en verantwoord onthaken en weer vrijlaten. Ik heb het afgekeken bij mijn broer, maar ik ben het helemaal met hem eens.

foto-7
Mijn tweede vis van de ochtend.

De ochtend verloopt vlotjes qua aanbeten. Er is ontzettend veel actie op ons kunstaas, maar het blijft lastig om ze te pakken te krijgen. Dan krijg ik weer een enorme aanbeet. Het water spat uit elkaar , maar de roofblei grijpt mis. Ik laat direct mijn kunstaasje stilliggen en wordt vanuit stilstand getrakteerd op een tweede, zo niet hardere, klap op het water. Deze keer is de roofblei wel “ de sjaak”. Als de vis in de boot komt, blijkt dat deze niet eens zo heel groot is. Wat een aanval was dat zeg.

foto-8
Als afsluiter een mooie winde voor Henkie!

Hardop filosoferend vraag ik me af of we die aanbeten allemaal zouden kunnen missen vanwege het feit dat de roofblei op het allerlaatste moment argwaan krijgt en zich bedenkt. Ik weet het niet, maar ik vind het wel erg opvallend hoeveel aanbeten ik krijg en wat daar dan maar van blijft hangen. We eindigen de ochtend met 5 stuks in de boot. Vandaag geen zeventig plussers, maar dat mag de pret niet drukken. Op zicht vissen met kunstaas blijft wat mij betreft toch een van de aller vetste manieren om de roofvis te belagen.

Tot de volgende keer
Leon Haenen

 1. Behr Dropshot Minnow 8cm 5st.
  Behr Dropshot Minnow 8cm 5st.

  Deze nieuwe super zachte Behr Dropshot Minnow shads kunnen perfect gebruikt worden voor het vissen met een drop shot montage of tijdens het verticaal vissen. De schoepstaart beweegt zeer sierlijk door het water, en zal hiermee bijna elke vis verleiden tot een aanbeet! De nieuwe Prisma kleuren zorgen ervoor dat er geen dressuur op zal treden wanneer jij met de Behr Dropshot Minnow shads vist. Verkrijgbaar in 5cm, 8cm en 10cm.

  Behr A6028901 4040048289018
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 4,95
 2. Stroft Fluorocarbon Nr. 1
  Stroft Fluorocarbon Nr. 1

  De STROFT FC1 heeft waarschijnlijk de hoogste trekkracht die ooit bereikt is met een 100% fluorocarbon lijn. De kracht die op de knopen kan worden uitgeoefend is optimaal voor de iedere diameter. De uitzonderlijke specificaties kenmerken deze STROFT Fluorocarbon als schuurbestendig, zinkend, gevoelig, duurzaam en natuurlijk door zichtbaar. Deze lijn kan ook gebruikt worden als hoofdlijn, natuurlijk. We hebben extra voor deze lijn gekozen omdat de STROFT FC 1 kwalitatief de beste is.

  Stroft str-fc-18 4047261010184
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 14,95
 3. Doiyo Supido 100 Omote
  Doiyo Supido 100 Omote

  Dat het vissen aan de oppervlakte steeds populairder wordt is geen geheim. De Supido 100 beloofd u dan ook een enorm grote hoeveelheid plezier aan de oppervlakte. Hij lokt een aanbeet zeer gemakkelijk uit bij rovende baarzen.

  In Japan ontwikkelde High Quality pluggen en jerkbaits. En elk Doiyo model zit een enorme hoeveelheid ontwikkeling van Japanse ingenieurs verstopt. Elk stukje kunstaas zijn uit extreem slijtvast ABS-kunststof vervaardigd en met speciale metalen kogeltjes uitgerust om het werpen te optimaliseren. Elk kunstaas loopt perfect door het water en zijn onweerstaanbaar voor elke roofvis.

  Doiyo 3812101 4039507104320
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts
 4. Salmo Slider Sinking 5cm (SD5S)
  Salmo Slider Sinking 5cm (SD5S)

  De Salmo Slider is ongetwijfeld 1 van de beste en meest verkochte Jerkbaits ter wereld. Sinds 2002 wordt deze Jerkbait al gemaakt in Polen en ontelbare snoeken en andere rovers zijn er voor bezweken. Zijn unieke vorm en actie zorgen er echt voor dat u rovers gaat vangen. De Slider wordt maar liefst in 5 verschillende lengtes gemaakt. 5,6,7,10 en 12 centimeter. Met de 5 centimeter versie bezit Salmo tevens het record de kleinste, in massa geproduceerde, jerkbait in handen te hebben. De kleinere versies zijn ook uitermate geschikt om op roofblei te vissen. De grotere 10 en 12 centimeter versie is zeer goed voor snoek en snoekbaars.

  Salmo QSD001 5902335373055
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 7,50
 5. Daiwa Ballistic LT '18
  Daiwa Ballistic LT '18

  De nieuwe Daiwa Ballistic LT serie is de opvolger van de hele succesvolle Daiwa Ballistic serie die drie jaren op de markt is geweest. Deze Daiwa Ballistic molen is bij menig professioneel visser tot het aller uiterste getest en Daiwa kijkt dan naar tevredenheid terug op de eerste serie van deze Ballistic molen. Met de nieuwe Daiwa Ballistic LT '18 molen is weer een molen geboren die echt ontwikkeld is voor de echte professionele vissers waar de eisen ontzettend hoog liggen. De nieuwe Daiwa Ballistic LT molen is gebaseerd op het nieuwe LT concept (Light & Touch) wat door de Daiwa Ingenieurs ontwikkeld is. De LT molens zijn daardoor veel lichter geworden maar gelijktijdig zeker ook sterker vooral met het binnen draaien onder druk dan het vorig model. Nog mooier wat door deze LT techniek is ontstaan is dat het molenhuis meteen kleiner wordt en deze Ballistic LT molen veel meer kracht kan hebben tijdens het binnen draaien dankzij de nieuwe binnenwerk constructie die ook helemaal verbeterd is. Het Zaion molenhuis wat bestaat een speciale carbon epoxy heeft nihil speling als deze zwaar onder druk staat. Dit zorgt ervoor dat er geen speling optreed bij het binnenwerk zoals tandwielen, assen en kogellagers en hierdoor geen vorm van slijtage hierdoor kan optreden. Het nieuwe ATD slipsysteem wat ook wat ontwikkeld is door de Daiwa ingenieurs zorgt ervoor er geen enkele concessie is gedaan in de kwaliteit van de slip en deze altijd een perfecte staat zal blijven. De CNC gefreesde aluminium zwengel wordt rechtstreeks vast geschroefd en zit zonder enige vorm van speling in verbinding met het aandrijf tandwiel. Het MagSealed verhindert het binnendringen van water en vuildeeltjes in het molenhuis. Deze MagSealed pakking zit ook bij de molenas verwerkt zodat de Daiwa Ballistic LT molen ook perfect ingezet kan worden tijdens het zoutwater vissen. Het gefreesde Tough Diggigear binnenwerk tandwiel systeem zorgt voor een optimale inhaal kracht en een lange duurzaamheid ook bij zware belasting. Dankzij de nieuwe technieken bij de Daiwa Ballistic LT serie is de slipkracht ook flink verbeterd. Zo biedt een 2500/3000 model al een maximale slipkracht van 10kg, de 4000 en 6000 modellen maar liefst 12kg en de kleinere modellen 5kg. Het 6000 model Daiwa Ballistic LT is geleverd met een power hendel die vooral bij grote belasting zeer aangenaam in de hand licht. De Daiwa Ballistic LT is daarom het nieuwe paradepaardje van de firma Daiwa. Enkele begrippen bij de codes van de maten zijn: D diepe spoel, S ondiepe spoel, C compacte body in combinatie met grote spoel, H hoge overbrenging, XH speed overbrenging o LT (Light & Tough) o ZAION(R) molenhuis o MAGSEALED(R) Body constructie o 6 kogellagers (incl. 1 \"CRBB(R)\") o DS5 AIR ROTOR o CNC gefreesde TOUGH DIGIGEAR(R) tandwielen o ATD(TM) slipsysteem o Infinite Anti-Reverse(R) anti retour o Cross Wrap(TM) lijn opwikkeling o Silent Oscillation Systeem o Aluminium Air spoel o CNC gefreesde Aluminium hendel o AIR BAIL(R) beugel o Twist Buster(R) II lijnrol

  Daiwa 10418-106 043178151648
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 204,95
  11% korting