Baarzenbal deel 3

Pfffff, wat valt dat tegen om op te staan na een avond fors te hebben moeten offeren aan Bacchus. Ondanks dat we op tijd terug waren vanuit Arnhem in Dieren zijn we daar nog eventjes de kroeg in gedoken. Een onvergetelijke avond hebben we gehad. Ik had in tijden niet meer zo hard gelachen. Heerlijk is het als je met een stel gelijk gestemde mensen op stap gaat.
Die nacht slaap ik voor het eerst in mijn leven ( ja, jullie lezen het goed) op zo’n onvolprezen stretcher zoals karper vissers die graag gebruiken. Ik heb geslapen als een roosje. Alle vooroordelen zijn van de baan…..mea culpa!

foto-1
De luxe Avid Benchmark stretcher

Na een ontbijtje gaan we in alle vroegte op pad. We gaan het vandaag nog een dag proberen op baars. Vanuit de boot welteverstaan. Ik vergezel de mannen vandaag aan boord van de Lund van Mike. Al snel liggen alle spullen in de boot en zetten we koers richting de rivier. Zodra de 100 PK motor open getrokken wordt, zakt de temperatuur ook aan boord. Ik duik helemaal weg in mijn warmtepak van Roven.nl …..de paracetamols dien nog niet zoveel…..brrrrr wat is het koud. Als we na een half uurtje varen op de eerste stek arriveren, gaat Mike eerst even over de stek heen om te bekijken of we de baarzen kunnen vinden. Ze zijn namelijk niet altijd op dezelfde plekken aanwezig. Na tien minuten zoeken hebben we een groep vissen gevonden op de visvinder die wel eens op baars zouden kunnen lijken. Vol goede moed gaan we aan de slag. Het weer is echter totaal anders dan eerdere dagen. Ik heb slechte ervaringen met vissen tijdens weersveranderingen. Het is vandaag stervenskoud op de boot. Uren en uren gaan voorbij met slechts een enkele vis in de boot. Tot elf uur weten we welgeteld drie baarzen te vangen. Het is wel eerlijk verdeeld. Mike, Gary en ik hebben er een kunnen vangen, Tim vist vandaag niet en verzorgt ons vandaag in de boot. Erg sympathiek.

foto-2
Mijn eerste baars van de dag.

Af en toe krijg ik een kleine aanbeet waar van ik niet zeker weet of het wel baarzen zijn. Het kan net zo goed witvis zijn die aan je worm zit te plukken. Sterker nog, ik verdenk die witvissen daar heel sterk van….
De wind trekt enorm aan en ik merk dat ik met mijn 7 grams dropshot lood niet echt goed contact kan maken. Ik besluit zwaarder te gaan vissen, Ik schakel om naar een 15 gram staafloodje en dat wordt niet veel later beloond met een mooie baars. Tevergeefs gooi ik daarna nog ruim een uur in dezelfde zone, maar er komt geen enkel leven meer in de brouwerij. We vangen vandaag beduidend minder vissen, maar de exemplaren die we vangen zijn wel erg fors. De volgende vis is voor Mike. Ook weer een hele sterke en zware baars die we op een meter of 5 van een talud af weten te plukken.

foto-3
Mike met een ware topper in zijn handen

Rond de middag vindt hetzelfde ritueel plaats dan de dag ervoor. Ik was me er al half op aan het verheugen. Vers gebakken eieren met spek en een kakelvers broodje. De koffie van Mike maakt het gerecht helemaal af!
Na het welverdiende middageten gaan we nog een paar uur op zoek naar baars. Ik word niet goed van de wind. Enorme windvlagen vliegen ons langs de oren. Ik vind het niet prettig vissen. Zeker omdat we hier toch te maken hebben met een precieze visserij. Mike doet wat hij kan om met de Minn Kota elektro motor bij te sturen, maar er is vrijwel geen beginnen meer aan. Op de laatste stek va de dag besluit Mike een anker uit te werpen en dat werkt op die plek inderdaad beter.

foto-4
Alles werkt beter met een goed gevulde maag.

We vangen er echter geen vis meer door en met een handjevol vissen moeten we die dag het strijdtoneel verlaten. We hebben met zijn allen een topweekend achter de rug waarin niet alleen fantastisch gevist werd, maar waarin ook van elkaars vangsten genoten werd en waarbij we elkaar de vissen gunden.

foto-5
Onze Britse maat Gary met een fenomenale baars.

Wat mij betreft is er een jaarlijks terugkerende happening geboren en zien we elkaar komend jaar weer. Ik denk wel dat ik dan de twee dagen ga volharden vanuit de bellyboat. Dat was wel een erg vette ervaring.
Tim, Mike en Gary, onwijs bedankt voor deze magnifieke dagen!!

Leon Haenen