Vrijheid blijheid!

Bellyboatvissen geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt stekken bereiken die je vanaf de kant niet kunt bevissen met de mooie bijkomstigheid dat je ook geen trailerhelling nodig zoals je bij een boot wel hebt. Vis je met een maat dan kun je heerlijk je eigen ding doen en zit je niet de hele dag bij elkaar op de lip zoals in een boot. Natuurlijk ben je zeer mobiel, na aankomst bij het water ben je binnen no time aan het vissen en als je er klaar mee bent zit je voor je het weet weer achter het stuur richting huis of de volgende stek/water. Daarom is deze visserij ook uitermate geschikt voor als je maar een paar uurtjes de tijd hebt waardoor mijn 12bb bellyboat ook altijd achterin mijn bestelbusje ligt. Het komt bij mij dan ook regelmatig voor dat ik op het laatste moment besluit om bijvoorbeeld doordeweeks na mijn werk nog even gauw een paar uurtjes eropuit trek.

bellyboat-12bb

dauwwormen-systeem

Zo dobberde ik dan ook lekker rond op een warme donderdag namiddag in mijn bellyboat. De eerste stek was een diepe kuil op de rivier waar normaal altijd wel wat meerval te vinden is, helaas was deze stek op een paar kleine vissen na niet echt het geval. Na een uur proberen lag de bellyboat weer achterin de auto en was ik weer op weg naar de volgende stek, het grote voordeel van een bellyboat! Deze stek betrof een grote wat ondiepere inham die met het warme weer van de laatste dagen sneller opwarmt als de rivier zelf en waar zich dan veel witvis ophoudt om te paaien en voedsel te vinden. Goeie kans dat daar ook wel wat meerval op af komt om gebruik te maken van dit lopend buffet. Toen ik een half uurtje later op de stek aan kwam, bleek deze gedachte geheel te kloppen. Onderaan het talud wat langs de ondiepe inham loopt zag ik meerdere grote meervallen liggen op mijn Garmin Fishfinder. Snel werden de haken beaast met een stuk of 15 grote dauwwormen en liet ik de montage zakken richting de vissen die ik zag. De pieren kregen weinig tijd om te zwemmen want na een paar minuten werden ze vol overgave gegrepen door een mooi formaat hangbuik meerval, een goed begin!

meerval-1
Aangezien ik voor deze sessie geen tijd meer heb gehad om dauwwormen bij Fish Inn te halen was mijn voorraad beperkt en besloot ik na deze vangst mijn aas niet meer op elk signaal te laten zakken. Ik ging daarom eerst proberen een echt grote vis te zoeken, dit zijn per slot van rekening de meervallen waar we voor komen. Lang hoefde ik hier niet naar te zoeken sterker nog de eerste vis die ik tegen kwam was er meteen een waar ik mijn pieren wel aan wou wagen. Binnen een kwartier na de eerste vis werd ik alweer vrolijk rond gesleept door een prachtige donkere vis van in de 170+ categorie, de avond was alweer geslaagd dus.

meerval-2
Ik had nog net genoeg pieren om de haken nog een keer vol te duwen dus besloot ik nog een poging te wagen. Door de twee eerdere vangsten was de stek inmiddels wel wat verstoord geraakt, dit kun je merken doordat de vissen zich dan niet meer op half water begeven maar zich af laten zakken naar de bodem. Mijn kwakhout had ik nog niet gebruikt deze avond dus die werd voor de dag gehaald om clonkend nog een laatste aanbeet te kunnen forceren. Al vrij snel na de eerste klopjes kwamen er wat vissen omhoog die ik wat te klein vond om mijn laatste pieren aan op te maken dus viste ik vrolijk door. Ineens verschijnt er op anderhalve meter onder me een echt groot signaal, het leek wel of de vis mijn flippers aan het inspecteren was. Snel laat ik mijn pieren zakken en voor ik deze goed en wel in beeld op mijn Garmin Panoptix fishfinder krijg wordt mijn hengel met een flinke ruk tot het startoog onder water getrokken. Voor de 2e keer die avond wordt ik het water over gesleept, ditmaal voelt mijn tegenstander een stuk zwaarder aan en is een stuk moeilijker van de bodem omhoog te krijgen.

meerval-3
Na een kwartiertje wordt die zwarte boei rond slepen hem toch teveel en kan ik een prachtige massief gebouwde meerval landen van zo’n 185 cm lengte. Hierdoor wordt de toch al goede sessie met een gouden randje afgesloten.

Zo zie je maar weer wat een paar uurtjes vissen na het werk allemaal niet teweeg kan brengen. Zonder die drijvende stoel zou dit in ieder geval niet mogelijk zijn, dat weet ik wel.

Bellyboatvissen I love it!!

Wiljo van Daalen