Mooier dan nu zal het nooit gaan...

tom-baars

Wanneer is een visdag mislukt? Als je ruzie krijgt met je vismaat? ja, heel zeker. Als een of andere 'ambtenaar' je een bon geeft omdat hij van mening is dat je iets fout doet? waarschijnlijk. Als je een hengel breekt? Misschien. Als je minder vangt dan je verhoopt had? dat is een lastige, maar toch twijfel ik niet lang over het antwoord: nee. Ik ben een tijdje geleden een lekker lang dagje baarzen geweest op een rivierplas met mijn vismaat Michel en het was er - om het eufemistisch uit te drukken - knettertaai. We gingen van het water af met drie snoekjes en drie baarzen, alsmede een geloste baars en een afgebeten shadstaart. Nu weet ik ook wel dat het altijd nog slechter kan - 5 vissen bijvoorbeeld, of 4, of nul - maar ongeveer acht uur vissen met in totaal 9 acties met zijn tweetjes betekent nog altijd dat je heel veel tijd met een roerloze hengel in je handen hebt gestaan... Er is een Engelse uitdrukking die zegt: there is a thin line between fishing and standing in a boat like an idiot. Gold dat voor ons vandaag? Mensen die op de oever wandelden en ons hoorden lachen en onnozel doen zullen dat zeker hebben gedacht: twee idioten in een bootje - hebben die niets beters te doen? Maar wat die wandelaars niet zagen, is dat wij intussen ook alle truuks die we kenden aan het proberen waren in een poging om het tij te keren. Ik som al onze listen maar even op, gewoon om je een indruk te geven van waar wij onze hoop op stellen - alle genoemde technieken hebben in het verleden al meermaals gewerkt. We hebben met shads geworpen (Keitech Easy Shiner 3 inch op kopjes van 7 gram en 10 gram), met bladebaits (Spro Tepan Vib 14 gram), met tubes (7 en 10 grams), met creature baits ( Keitech Hog Impact ) op een Carolina rig, met diepduikende plugjes getrold en geworpen, gedropshot. Het mocht allemaal niet veel baten want we vonden de sleutel tot de gouden vangsten vandaag helaas niet.

creature
cmeetlat

Maar, en dat is het belangrijkste dat ik te melden heb nu: we hebben een onwaarschijnlijk mooie dag beleefd. Moederziel alleen ronddrijvend op deze extreem mooie plas, onder een winterzonnetje dat naar lente rook, zagen we een dodaars, hoorden we spechten en ijsvogeltjes, konden we met eigen ogen aanschouwen welke ravage de bever van dienst recent weer had aangericht, schudden we ons hoofd om de honderden meerkoeten die ons nauwgezet in het oog hielden, zagen we in een flits de groen gemarmerde rug van een snoek die zich na een snel fotomomentje als de bliksem uit de vinnen maakte, vergaapten we ons aan de brede rug en de stoere hanenkam van de grootste baars van de dag, een dikzak van 48 cm, verwonderden we ons over de gulzigheid van een minisnoekje dat de shad zo diep had gepakt dat hij er langs de kieuwdeksels weer uit kwam (we konden de lijn doorknippen en het beestje ging ongedeerd weer terug), genoten we met volle teugen van de kromming van onze ultralichte baars hengel (de lichtste St Croix hengel ), etc. etc.. Toen ik weer in de auto zat, op weg naar huis, speelden ze op de radio het liedje
Mooier dan nu zal het nooit gaan van De Dijk Ik neuriede mee en genoot na.

Thomas Sintobin

ckieuw
csnoek-goes-back