Rivier snoek

Een grote riviersnoek, dat stond bovenaan m’n verlanglijstje dit jaar. De afgelopen tien jaar viste ik hoofdzakelijk gericht op meerval, maar bepaalde oude liefdes doven niet. Zoals ik een karper periode gekend heb in m’n vissersleven zo is er ook een echte snoekenperiode geweest. Veel leergeld heb ik betaald maar de beloningen geven evenveel voldoening wanneer het vele zoekwerk, trial en error zijn vruchten begint af te werpen, zeker als je het zelf allemaal een beetje hebt uitgezocht.
Bij m’n laatste bezoek aan Fish Inn had ik de Westin W3 serie hengels al watertandend bekeken. Ik had reeds en goeie ervaring met de Westin W3 Twitching, wat ik een zeer fijne hengel vind om met klein kunstaas te vissen vanuit de bellyboat en kajak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Westin W3 hengelserie is algemeen mooi slank afgewerkt met een even slank handvat wat zeer fijn in de hand ligt. Met de snoekvisserij in het achterhoofd werd mijn aandacht nu getrokken naar de Westin W3 Powercast 80 gram. Deze baitcaster heeft een lengte van 248 cm, heeft voldoende geleideogen, en oogt zeer slank voor een snoekhengel in die lengte. Richard liet me de hengel even krom trekken en daarbij wist ik meteen dat dit een favoriete hengel gaat worden. De manier waarop ik een vis kan vangen is me vaak belangrijker dan de vangst op zich. En dan komt het weleens voor dat ik een bepaalde techniek en hengel in gedachten heb en het water of de stekkeuze hierdoor laat bepalen. Deze week werd in het teken gezet van de m’n nieuwe hengel. De rivier stroomde nog hard deze week en op de planning stonden twee stekken waar de stroming onderbroken werd en waar met de bellyboat daardoor nog goed te vissen viel. Stekken die zich ideaal lenen voor de werpende visserij.

De eerste stek is een echte hotspot bij momenten van veel stroming. Een goede meervalstek waar meer vangsten tot de mogelijkheden behoren. Ook snoekbaarzen en baarzen liggen er soms opgestapeld en met een beetje geluk tref je er een groene rover van formaat.
Als ik toekom in de namiddag na m’n werk staat er een stevige noordwester in tegengestelde richting van de stroming. In het verleden las ik ergens dat dit goede condities zijn voor dito vangsten. De wind en golfslag gaven me alleszins veel vertrouwen in de zaak. De nieuwe hengel wordt opgetuigd en een handvol shads gaan mee in de Floatmaster XL bellyboat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn eerste keuze gaat heel vaak uit naar shads in de lengte van 15-18 cm. Met deze middelgrote shads kan je haast elke grote rover vangen die er zwemt in onze rivieren. Zowel voor meervallen en snoeken maar ook voor flinke snoekbaarzen is dit een geliefd formaat gebleken. De Fox pro shad 18 cm, de Fox zander  pro en de Westin Shad Teez 16 cm zijn favorieten in m’n vistas. Dit maatje shad in combinatie met loodkoppen van 10 tot 30 gram laten tevens toe om met relatief lichte hengels te vissen waarbij het drilplezier bovenaan staat. De Westin W3 Powercast 80 grammer blijkt een uitstekend werpkanon te zijn waarmee ik deze softbaits lekker ver kan wegzetten ook tegen de stevige wind in. Door zijn relatief zacht karakter buigt de hengel diep en is het mogelijk om met weinig inspanning verre worpen te maken. De hengel doet daardoor waarvoor hij gemaakt is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slechts een kwartiertje ben ik aan het vissen wanneer ik een lijnzwemmer voel, of was het een flauwe aanbeet? Meervallen hebben soms de gewoonte om met hun staart tegen je aas te slaan. Meermaals hebben we zo in het verleden reeds meervallen gehaakt in de staart, zowel met aasvissen als met kunstaas. Een nieuwe worp nabij de plek waar ik een tik voelde levert deze keer wel een knalharde aanbeet op. Het shadje werd gegrepen op ongeveer een meter boven de bodem en de vis raast er als een gek vandoor. Mijn eerste gedachte gaat uit naar een meerval en de nieuwe hengel buigt ook heerlijk diep. Mijn geluk kan echter niet op als ik vijf minuten later een boomstam van een snoek zie verschijnen naast de bellyboat. De enkele haak van de loodkop zit netjes in de hoek van de bek. Ook een aangenaam voordeel van de genoemde maat shad is dat je deze op de enkele jighaak kan vissen zonder gebruik van stingers. Een grote vis heeft deze maat shad meestal in één hap binnen. Het landen van een vis wordt daardoor een beetje veiliger doordat je geen vrij hangende dreggen meer kan tegenkomen. Eenvoud troef denk ik graag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het landen van deze grote riviersnoek verloopt vlot met de kieuwgreep en m’n hand voelt klein in de grote bek van de vis. De camera in time lapse mode neemt automatisch een reeks foto’s. Op m’n schoot leg ik de vis tegen de hengel ter meting. De zwaarlijvige snoekdame komt net zo lang als het achterdeel van de hengel en kan bijgevolg geschat worden in de klasse 120+. ‘Euforisch’ is de beste omschrijving van het gevoel dat deze dame bij me teweegbrengt. Met een krachtige staartslag zwemt ze een kort moment later terug de diepte in. In het verleden had ik weleens hengels die als nieuw zijnde nauwelijks vis opleverden maar de Westin Powercast is er eentje die me veel plezier gaat brengen, dat is duidelijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De stek heeft toch ook een paar meervallen in z’n mars en ik ga verder met het uitwerpen van de zone. Met veel moeite lukt het me later ook om een middenmaat meerval te haken en ook hierbij buigt de hengel lekker diep. Wat een genot om mee te drillen. Ik werp nog een uurtje op de stek maar krijg geen aanbeten meer. Een tweede stek wordt nog bevist tot het duister intreedt maar de goden hebben beslist dat het genoeg geweest is voor vandaag.

Jo Mebis