Bizar, al die wind en regen de voorbije maand. De rivieren staan al wekenlang extreem hoog (ik las dat ze in Parijs zelfs al bang zijn dat de Seine uit haar oevers gaat treden), en de windstille dagen zijn op één hand te tellen...
fug
Het water op de klassieke baarsplekken op de rivier heeft de kleur van chocolademelk, en de baarsvangsten zijn er dan ook navenant. Snoekbaars trekt zich daar veel minder van aan; die zijn nu eenmaal ingesteld op jagen in slechte zichtomstandigheden - maar baarzen zijn toch echt wel in eerste instantie zichtjagers.
augustus-2012-001
Is het je al eens opgevallen hoe zelden je grote baarzen vangt als het donker is? Ik heb het zelf nog maar één keer meegemaakt, op het Hollands Diep: toen trok bellyboatspecialist Maikel een baars van dik boven de 50 cm boven rond middernacht. Maar meestal is het helemaal niks meer met de baars als de zichtbaarheid te gering is.

Op zoek naar helder water en Perca fluvialis heb ik mijn eerste 3 (te korte) visdagen van 2018 dan ook in nieuw en relatief water gestoken. De baarsvangst valt momenteel nog enorm tegen: Michel en ik hebben er tot nog toe elk één stuks één (1), een 45'er en een van 41 cm.
fuh
Gek genoeg komen er wél de nodige snoeken op bezoek. Geen reuzen - een stuk in de 90 was tot nog toe de grootste - maar wàt een sport geeft deze 'verkeerde roofvis' op onze ultralichte baarshengeltjes! Puur vuurwerk!
fus
Een van de meren waar ik vis, heeft een erg gevarieerd bodemverloop: er zijn plekken waar makkelijk 15 meter water staat, maar ook onderwatereilandjes met maximaal 2, 3 meter erboven.
p1020929
Om de een of andere reden verwacht ik snoek in de winter nog heel diep, maar dat bleek deze keer dus niet het geval: ik ving er drie in een half uur, op een diepte van maximaal 2 meter! het diepere water leverde helemaal geen aanbeet op... Dat ze in februari richting ondiep trekken om te paaien snap ik, maar begin januari?
fua
Twee dingen vielen me op. Ten eerste zaten er vaak bloedzuigers op hun lijf: een teken at ze kort daarvoor op de bodem lagen te winterslapen... En ten tweede hadden meerdere van die snoeken wonden die wel eens van aalscholvers afkomstig zouden kunnen zijn. Of de massale aanwezigheid van die zwarte krengen iets met het gedrag van de snoeken te maken heeft weet ik niet...