+31 (0)77-3541449
|

Snoekbaars

Snoekbaars (Sander lucioperca) is een van de meest populaire sportvissen van Nederland.

De snoekbaars komt in veel water voor. Het liefst leeft de snoekbaars in troebel water en het mag ook niet te hard stromen.

Snoekbaars is jammergenoeg een smakelijke vis en staat daardoor onder druk.  Veel mensen nemen nog altijd snoekbaars mee naar huis wat niet goed is voor de snoekbaars stand in Nederland. Een jonge snoekbaars eet kleine beestjes en jonge visjes. Als hij groter wordt eet hij steeds grotere vis en als hij volwassen is deinst hij niet terug voor een grote voorn. De snoekbaars jaagt op het zicht. 

De vangst van snoekbaars is gesloten van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. 

De minimummaat voor snoekbaars is 42 cm. Maar dat is informatie over de snoekbaars die eigenlijk niet belangrijk is vind ik. Slikt een snoekbaars de plug een keer te diep en gaat hij dood, dan kun je hem natuurlijk meenemen maar verder ook niet vind ik.

Snoekbaars kun je goed vangen aan kunstaas. Hoewel het in de winter moeilijker is omdat de snoekbaars dan vaak dieper in het water ligt. Dan werkt het verticalen met shads weer beter. Maar dit is iets waar je wel geduld voor moet hebben. Wij hebben dit niet en trolllen liever. Dan maar wat minder vis :)

Ook het vissen met een levend of dood visje werkt heel goed. Eric wist hier mee op de linge 2 mooie snoekbaarzen te vangen. 

Het beste kun je dit doen met een licht loodje op de bodem en een enkele haak door het lipje van de aasvis. Snoekbaars is erg gevoelig en kan soms al het aas laten liggen als er iets mee aan de hand is. Dus licht vissen is echte prioriteit. Wanneer de snoekbaars het visje oppakt zal hij eerst weg zwemmen van de plek. Wachten dus en spoel open zetten. Nu zal hij stoppen om het visje te keren (kop eerst naar binnen). Wachten.... Nu zal hij weer gaan aanzwemmen. Slaan! (en hopelijk hangt de snoekbaars nu). 

Foto nemen en terug met die snoekbaars! We moeten zuinig zijn op onze visjes in Nederland zodat we nog lang kunnen genieten met z'n allen van deze misterieuze rover.

Terug naar vissoorten