+31 (0)77-3541449
|

Dagen als dezen

Posted on oktober 20, 2018 by admin There have been 0 comments

Iedereen heeft van die visdagen die je nooit meer zult vergeten. Vorige week was het weer zo’n dag..  op een zonnige dag in Oktober bedachten mijn vismaat en ik spontaan om een paar uur te gaan vissen aan de Ijssel. Deze rivier stroomt normaal gesproken hard wanneer de herfst zijn intrede doet, maar dit jaar is er duidelijk minder stroming. De zomer was heel lang en de temperaturen waren erg hoog, en zelfs nu in oktober heeft dit nog gevolgen voor de waterstand. De visserij op snoekbaars is dan ook nog niet op zijn best. Toch profiteren de meeste roofvissen wel van deze hete zomer, het water is namelijk helder en zit vol met speldaas. Hierdoor zijn de meeste roofvissen al erg vol gevreten voor de komende winter. Op deze oktober dag kwamen wij dan ook weinig snoekbaars tegen en na een harde klap op een voor de snoekbaars bedoelde 12 cm Quantum Q-Paddler Shad in de kleur Appleseed, kwam tot onze verbazing een dikke roofblei boven. Onze monden vallen direct open, dit soort gespierde en daardoor extreem sterke roofbleien komen we op de maas niet snel tegen. Met ruim 70 centimeter kan onze dag al bijna niet meer stuk

foto-1

Ik ben zelf en heel fanatieke roofblei visser en bevis deze soort al 15 jaar met succes. Dit is dan ook de reden waarom na het vangen van deze vis direct schakelde en tegen mijn vismaat zeg, dat we vandaag beter gericht op de roofblei kunnen vissen. Het vissen op snoekbaars was op deze zonnige middag toch al best taai en toevallig vandaag werd het NKS ook nog eens gevist en scheren er een aantal boten over de rivier. Na het zien van een aantal roofbleien aan het wateroppervlakte zetten we onze zinnen 100% op de roofblei. Beide vangen we een pracht serie roofbleien en deze milde oktoberdag is nu al meer dan geslaagd.

foto-3

Hoe vis je eigenlijk gericht op roofblei? Er zijn een aantal succesvolle technieken om roofblei te vangen. Mijn favoriete techniek is het vissen met topwater baits als de Illex bonnie, maar er zijn natuurlijk ook andere pluggen die perfect geschikt zijn voor het vissen op roofblei. De salmo thrill is er hier eentje van en is al zeker 10 jaar een ware Roofblei killer. Ook heeft illex nog een andere top plug in het gamma namelijk de squad minnow. Ook salmo heeft met zijn salmo hornet een heerlijke allround plug in het assortiment. Zeker tijdens de warmere perioden dient er snel gevist te worden, en juist dan blinkt een plug echt uit. Te snel vissen kan dat? In principe is dit niet mogelijk, de roofblei is namelijk de snelste vis die er in het zoete water zwemt en zal altijd proberen om de prooi uit het water te grissen. Juist om de roofblei hiertoe aan te zetten dient een vluchtende prooi nagebootst te worden. Toch Krijg ik de vissen vandaag niet gevangen op een plug en ik besluit mijn tacklebox te doorzoeken.

spro-asp-jiggin-spinner

Gelukkig kom ik onderin mijn box “the good old” Spro ASP spinner tegen, deze met lood vezwaarde spinner kan heel variabel gevist worden. Tevens is deze spinner gemaakt in verschillende gewichten en een breed scala aan kleuren die perfect aangepast zijn aan alle omstandigheden. Nog een groot plus van de Spro ASP is de grote afstanden die te bereiken zijn. Ik gooi de ASP Spinner met en gewicht van 18 gram nu zeker 50 tot 60 meter ver. Vervolgens laat ik hem gecontroleerd zakken,  en voel ik middels de top van mijn Hearty Rise Predator hengel dat hij op de bodem beland is. Direct krijg ik een snoeiharde aanbeet en direct vliegt er 30 tot 40 meter  van mijn molen met een bijna dichte slip af.

foto-3

Door het aantal gevangen roofbleien de afgelopen jaren en de drils hiervan heb ik direct in de gaten dat het hier om een echt grote roofblei moet gaat. Naar een super harde dril van zeker meer dan 5 minuten komt  er een belachelijk dikke roofblei naar boven die zeker de 80cm grens passeert. Nadat de vis zich kortstondig laat zien trekt deze direct weer 20 meter gevlochten lijn van de molen. Na enkele uitspattingen kan ik de bak van een roofblei landen.

foto-4

Deze roofblei tot nu toe  de dikste die ik ooit gezien heb. Natuurlijk vissen we deze topdag door tot het donker wordt en als kers op de taart mag mijn vismaat zijn PB omhoog schroeven naar 85cm. In totaal staat de teller aan het einde van de visdag op 19 roofbleien, waarvan 4 stuks over de 80 centimeter grens gaan.

Voldaan rijden we terug naar het zuiden, wat een dag!

Ulf


Dit verslag is geplaatst in Alle, Roofvis and was tagged with Hearty Rise Predator, Spro ASP spinner, Illex squad minnow, salmo thrill, Illex bonnie, topwater baits, Quantum Q-Paddler Shad, illex, salmo hornet, roofblei