+31 (0)77-3541449
|

Nieuw avontuur

Posted on augustus 28, 2017 by admin There have been 0 comments

“Verandering van spijs doet eten” zegt men weleens. Eindeloos herhalen van hetzelfde gaat vervelen en dat geldt ook wel in mijn visserij. Daarom verruilde ik afgelopen maand mijn Rhea visboot voor een ranker, lichter en mobielere vismachine, namelijk een moderne viskayak Hobie genaamd.
hobie
Al snel viel me op dat de Hobie zich vlotjes over het water verplaatst met een minimum aan inspanning. Een ideaal middel om actiever achter de rovers aan te gaan. Afwisselend slepend of trollend vissen en het uitwerpen van interessante stekken lijkt me de ideale combinatie.  Een stuk kunstaas dat me zelden in de steek laat is de Rapala Super Shad rap.
plug
Een ware klassieker die bij menig ervaren roofvisser toch wel in de top tien staat volgens mij. Als ik me tot slechts één kunstaasje zou moeten beperken op een visdag dan maakt deze een grote kans om mee te gaan. Dit kunstaas is slechts 14 cm maar zijn vangkracht is meer dan het tienvoud! Zowel werpend als trollend kan je hiermee uit de voeten. Traag gevist aan de oppervlakte of sneller op 3 tot 4 meter diepte en alle variaties op het thema is dit een ware killer. Wil je de plug nog wat dieper laten zwemmen kan je eenvoudig een schuiflood op de hoofdlijn doen maar zelden heb ik dit nodig gevonden.

Met vol vertrouwen hing ik ook deze keer een al oude Super Shad aan de speld. De plug ‘trekt’ ook niet te hard aan de top waardoor je relatief licht aan de slag kan. Een 60 grams plug- of jerkbaithengel en licht reeltje zal de klus wel klaren. Een lichte hengel betekent ook meer sport en daar doen we het uiteindelijk toch voor.
Na een uurtje zoeken op de Maas en de aangrenzende plassen verschijnt er plots veel leven op het schermpje van de Lowrance. Niet veel later is het goed raak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De 210 cm lange jerkhengel klapt dubbel tijdens het trollen en de vis neemt meters lijn. Dit is een hele goeie zegt het stemmetje in mijn hoofd. Meters lijn gieren van de reel en de vis lijkt niet te stoppen. Na vele spannende minuten krijg ik de vis voor het eerst te zien. Een beste meerval maakt me duidelijk dat de strijd nog niet gedaan is en trekt de kayak meters verder, super! Het landen lukt beter dan verwacht waarna ze even mag poseren voor de camera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

M’n eerste kayakavontuur was al meer dan geslaagd met deze minstens anderhalve meter rover.  Maar omdat het geluk me die dag aan mijn zijde stond kreeg ik er nog een dessertje bij. Ook deze gaf sport van de bovenste plank en laat me ervaren dat ik terug een nieuwe verslaving heb: Yak fishing!
Wordt vervolgd…
Jo Mebis


Dit verslag is geplaatst in Alle, Meerval and was tagged with rapala, meervalvissen, hobie, viskayak, kayak, meerval