+31 (0)77-3541449
|

Fun for the whole family?

Posted on augustus 17, 2016 by admin There have been 0 comments

Elk jaar opnieuw worstelen talloze fervente sportvissers met hetzelfde probleem bij het kiezen van de bestemming voor de gezinsvakantie. Diverse leden van het gezin hebben namelijk vaak totaal andere wensen. De een wil een zwembad, de andere wil wandelen, nog een ander wil raften of met de kayak varen, en er is er ook een die van authentieke historische steden en goeie restaurantjes houdt... Zelf wil je graag ergens heen waar je ook goed kunt vissen...  Ik heb het de voorbije jaren allemaal meegemaakt: plekken zonder water, plekken met een 'campingvijver' waar ik bij wijze van spreken over kon springen (dat poeltje was dan nog waanzinnig druk bevist ook zodat de vissen er stijf stonden van de dressuur), maar ook plekken waar eigenlijk niet veel anders te beleven viel dan vissen. Om iedereen tevreden te stellen, valt nog niet mee. Afgelopen zomer is het ons echter gelukt... in Tsjechië! Historisch stadje met restaurants? check! waterval, kayaks, raften, zwemmogelijkheden? check! rust en ruimte, wandelen, biertje op terras? check! en je kon er vissen... heel goed vissen! We hadden, op goed geluk, namelijk een kampeervakantie geregeld in Zuid-Bohemen, op een camping van twee Nederlandse - Friezen - eigenaars. We stonden op 'het eilandje' - een eiland in de rivier de Luznice. Je kunt er niet met de auto op, dus het is even heen en weer zeulen met je spullen, maar je kreeg er dan ook heel wat voor terug!
3
Stel je dit maar eens voor: je zit 's avonds met z'n allen rond het kampvuurtje voor de tent marshmellows te roosteren, en intussen ben je gewoon lekker met een maïskorreltje aan het vissen op van alles en nog wat: barbeel, karper, meerval, kopvoorn en alle andere witvissoorten. Een van de andere campinggasten ving zelfs een hele mooie sneep in mijn bijzijn!

Je doet niemand kwaad met je visserij - integendeel: de kinderen vinden het wel grappig om regelmatig een mooie glibberige vis vast te kunnen houden! Nu ben ik niet zo'n witvisser, dus ging ik er vooral met de spinhengel op pad. 's Morgens vroeg, zo van 6-8.30u, gewoon wat gaan werpen bij een van de watervallen even verderop (en met 'even' bedoel ik wel degelijk 'even': hooguit 150 meter stappen!). Tegen de tijd dat vrouw-en-kinderen goed en wel wakker waren, had ik vaak al de nodige vissen mogen drillen.
5
De techniek was eenvoudig (maar wel vrij specifiek): ik gebruikte een klein ondiep lopende ratelaar (meer bepaald een klein kunstaasje van Illex - TN60) en monteerde een streamertje op zo'n 50 cm boven deze ratelplug. Dit duo gooide ik zo ver ik kon net onder de waterval (dus écht in het witte schuim!), om het dan, met de hengeltop naar omhoog gericht, snel binnen te draaien. De eerste keer dat ik dit probeerde (inderdaad ja, de eerste avond al) ving ik twee mooie snoekbaarzen! Ik zet de meeste vissen terug, maar deze twee hadden toch de pech dat ik mijn zinnen had gezet op een boven het kampvuurtje gegrild vers visje.... Andere soorten die ik zo ving, waren kopvoorn, baars en vooral ook de nodige roofblei.
4
De grootste van die roofbleien was ongeveer 70 cm lang, maar de meeste waren tussen de 45 en de 55 cm. Tijdens ons verblijf zakte de waterstand vrij snel, waardoor je vaker vastliep. Zo erg was dat nu ook weer niet, want dan kon ik gewoon het water in stappen om de boel te gaan bevrijden. Dat kon prima, want het was er kniediep en met wat voorzichtigheid kon je je prima staande houden in de stroming. Ik kan je verzekeren dat de aanbeet van een mooie roofblei vlak voor je voeten in zeer ondiep hard stromend water extreem spannend is! Kies je fluorocarbon onderlijn niet te licht: 37/00 is niet te veel, want dan ben je beter bewapend tegen de scherpe stenen.

Ik heb tijdens deze vakantie zeker niet alle mogelijkheden benut. Met een paar uurtjes, hooguit, per dag en een reishengeltje, kon dat absoluut niet. Maar ooit kom ik hier terug, zonder gezin, maar met mijn hele hengelstal en met een vismaat. Ik wil hier namelijk ook eens met de centerpin vissen (een van de andere campinggasten deed dat elke dag wel een paar uur en ving heel erg goed), en met statische montages op meerval (er werden in het verleden al vissen van 2m+ gevangen), en ook wil ik nog een poging wagen op de vele agressief jagende roofbleien uit 'de bocht'... 'De bocht' ligt net buiten de camping. Het is er wat dieper en het water stroomt er minder hard. Elke avond en ochtend houden de roofbleien daar een vreetorgie. Met luide klappen drijven ze de aasvissen in het nauw... Het is een plezier om ze bezig te zien, maar tevens zeer frustrerend, want ik heb er niet één kunnen haken, wat ik ook probeerde! Een snoek, dat was de enige die mij kwam belonen voor al mijn geëxperimenteer... Ingeval iemand nog een ideale gezinsvakantieplek zoekt:  http://www.nastarepapirne.com/camping/ Het was niet eens gek ver rijden (in theorie is het in 8 uur te doen vanuit Nijmegen, maar dan mag je geen wegenwerken met bijhorende files hebben), en, zoals dat in Tsjechië nu eenmaal gebruikelijk is, lekker goedkoop...
6
De camping ligt in een beschermd natuurgebied en op een 20-tal minuten rijden van Tabor, een fenomenaal mooie stad die nog niet ontdekt is door het massatoerisme. In Tabor is ook een goed geassorteerde hengelsportzaak.


Dit verslag is geplaatst in Alle, Roofvis and was tagged with kopvoorn, barbeel, illex, shads, roofblei